وقتی صدام دید که ایران آتش بس را قبول نمیکند، از تمام دنیا کمک گرفت. مثلاً در عملیات کربلای ۴ مستحکمترین موانع را ایجاد کرد، که شاید در جنگهای اول و دوم جهانی سابقه نداشت و همچین چیزی تا به آن روز ایجاد نشده بود.
که من میگفتم تعدادی از آن موانع را در یادمان راهیان نور بازسازی کنیم تا مردم ببینند رزمندگان چگونه دلاور مردی کردند و از چه موانعی عبور کردند.
صدام بارها و بارها گفته بود که اگر ایرانیها از این موانع عبور کنند، من کلید بصره را به آنها خواهم داد. درست هم میگفت از نظر مهندسی و نظامی بسیار پیشرفته بود.
ما تخریبچی بودیم. میدان مینهایی عراق میکاشت، اولش که تجربه نداشتیم، رزمندهها خودشان را روی مین میانداختند. واقعاً بعضی از صحنهها درست بود در فیلم اخراجیهای مسعود ده نمکی، و واقعاً قشنگ نشان داد این صحنهها را و بعضی ها واقعا داوطلب شهادت بودند.
عراق وقتی دید در خرمشهر شکست خورد و حریف ایران نمیشود، آمد از میدان مین استفاده کرد. در عملیات رمضان ما گرفتار این میدان مینها شدیم و بچهها میرفتند روی مین، ما نمیدانستیم اینها چی هستند. بعداً بچههای ارتش به ما گفتند که اینها مین هستند، به اینها میگویند نگهبان همیشه بیدار که در سرما و گرما همیشه بیدار هستند.
در شبهای عملیات وقتی داوطلب میخواستیم همه برای شهادت داوطلب بودندو وقتی میگفتند یک نفر، به جای یک نفر ۱۰۰ نفر بلند میشدند.
بچههای تخریب پا میکوبیدند در میدان مین تا گردان بدون از دست دادن سازمان به نقطه شروع عملیات برسد. بعداً ما به این فکر افتادیم که به جای پاک کوبیدن و شهادت طلبی بیاییم مینها را در بیاوریم و خنثی کنیم. آموزش دیدیم و تجربه کسب کردیم به طوری که در آموزشها چشم بچهها را میبستیم تا میدان مین را خنثی کنند و میگفتیم اگر بتوانید با چشم بسته مین را خنثی کنید در شب عملیات هم موفق خواهید شد. چون ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر پشت ۵ نفر تخریبچی هستند اگر اینها نتوانند معبر را باز کنند و گردان آسیب ببیند، عملیات شکست میخورد.
میدان مینهای عراق برای ما مثل آب خوردن بود. از یک کیلومتر گرفته تا ۱۰ کیلومتر و هیچ برای ما مهم نبود که چه نوع مینی کاشتهاند و چه نوع تدبیری به کار گرفتهاند. اینها اصلا برای ما ملاک نبود مینشستیم اول میدان مین و مثل فرفره تا ته میدان مین خنثی میکردیم. مینی که برایمان ناشناخته بود تدبیری برایش اندیشیده بودیم، یک نفر مواظب آن بود و گردان از کنارش رد میشد و در روز خنثی میکردیم.
تصویر بازسازی شده به کمک هوش مصنوعی